suplemento esportivo whey protein bcaa

bcaa nedir

BCAA nedir, faydaları nelerdir? Zararları var mı? Fiyat performans olarak iyi bir complement mi? BCAA ne zaman ve nasıl kullanılır? Bilmeniz gereken her şey bu makalede Ağırsağlam yazarları tarafından hazırlandı!

 

 

BCAA Nedir?

BCAA (Department Chain Amino Acid) protein türlerinde bulunan, en yaygın amino asitleri içerir. Kasları oluşturan aminoasitlerin %30-40’ını kaplarlar. Protein ihtiyacını düzenli zamanda ve miktarda alanlar için complement edilmesi zorunlu olmamakla beraber, alınma zamanından dolayı kullanımının avantajları olabilir. Besin zamanlaması health beslenme rehberimizde olduğu gibi belli oranda fark yaratabilir.

Özellikle spesifik zamanlama sonucu kas yapılanmasına ve yenilenmesine yardımcı olur, kısacası kas gelişimini destekler.

BCAA 3 değişik aminoasidin bir araya gelerek oluşturduğu aminoasit zinciridir. Bu amino asitler; lösin, izolösin ve valin diye adlandırılırlar. Ürünlerin içeriğinde İngilizce leucine, isoleucine ve valine diye yazılabilir. Bu 3 aminoasiti belli bir oranda birlikte almak, hepsinden optimum faydayı almamızı sağlar.

Birlikte kollara ayrılmış zincir bağı oluşturan amino asitlerdir. Esansiyel amino asitlerdir. Yani vücudumuz bu amino asitleri üretemez. Diyetimiz ile bu aminoasitleri dışarıdan almamız gerekir.

Araştırmalar sonucunda hali hazırda protein ihtiyacını karşılayan insanlar için, bu supplementin kas gelişimi ve fiziksel performans konusunda çok büyük farklar oluşturmadığı gözlemlenmiştir. Ancak etkileri, günlük protein alımı ve sporcunun tecrübesi azaldıkça artmıştır.

RELATED:  bcaa 1kg price

Fakat esas faydası antrenman esnasında azalan aminoasitleri hızlıca desteklemesinden dolayı olduğu için, özellikle Intermittent Fasting ile aç antrenman yapanlara, hızlıca aminoasit sağlayarak, aç antrenman yapmanın faydalarını maksimize etmelerini sağlar.

Uzun süreli çalışan sporcularda da performans artırma için faydalı olacaktır.

Lösin (Leucine)

Protein sentezini tetikleyen bir amino asittir. Miyofibril kas sentezini uyarır. Kan şekerini dengeler, büyüme hormonu salgılanmasında görev alır ve yara iyileşmesini uyarır. Aynı zamanda hücre büyümesinde de rol alır. Yani anabolik süreci hızlandırır diyebiliriz. BCAA aminoasitleri arasında kas gelişimi için en önemli olanıdır.

Kas protein sentezini arttıran asıl aminoasit lösindir. Fakat, BCAA takviyesi olarak alındığında, izolösin ve valin ile birlikte daha etkili çalıştığı görülmüştür. Dolayısıyla lösini yüksek oranda almak önemli iken, tek başına almak pek mantıklı değildir.

İzolösin (Isoleucine)

Proteinlerin biyosentezinde ve enerji üretiminde rol alan bir amino asittir. Lösinin izomeridir. İçerdikleri atom tipleri ve sayıları aynıdır fakat kimyasal bağların organizasyonu farklıdır.

Valin (Valine)

Diğer iki amino asit gibi kas gelişimi ve doku iyileşmesinde görev alır. Kas koordinasyonu ve sakinlik için önemli bir glikojenik amino asittir. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin fonksiyonu ve hemoglobin üretiminde rol alır.

 

BCAA Zararları Var Mı?

Günlük 35 gramdan daha fazla alınması durumunda kandaki toksik oranını artırdığı görülmüş, ayrıca ALS hastaları üzerinde de negatif etki gösterebileceği bulgular arasında.

RELATED:  bcaa for diabetics

Doz aşımı yapılmadığı taktirde güvenilir bir complement. Araştırmalar, 6 aya kadar düzenli kullanımının herhangi bir zararlı yan etki oluşturmadığını göstermiştir.

Kişinin intolerans durumuna göre, mide bulanması, baş ağrısı gibi belli yan etkiler görülebilir. BCAA kullanımının ameliyat öncesi ve sonrasında kan şekeri seviyelerini değiştirebildiği görülmüştür. Bir operasyon durumunuz varsa, lütfen doktorunuza danışın.

 

Nasıl Kullanılır? – “bcaa nedir”

Peki en optimum sonucu almak için BCAA nasıl kullanılır?

Araştırmalar ışığında, günlük olarak kg başına 144mg’a kadar çıkabilen BCAA alımı öneriliyor. Kabaca kadınlar için günde minimal 9g, erkekler içinde minimal 12 gram BCAA alınmalı diyebiliriz. Bu değere protein kaynağı besinleri yeterli oranda tüketerek ulaşabiliriz. Takviye kullanmaya gerek kalmayabilir.

BCAA suya karıştırılarak kullanılabilir. Kutusunda yazdığı gibi kullanabilirsiniz. Özel bir sıvı ile beraber almak zorunda değilsiniz.

 

BCAA Ne Zaman Kullanılır?

Sporcuların ihtiyaçları sedanter bireylere göre daha fazla olduğu için, takviye olarak kullanmanın avantajları olabilir.

Spor salonuna ilk defa giriyorsanız, henüz supplementler için endişelenmenize gerek yok. Yeni başlayanlar için olmazsa olmaz bir ürün kesinlikle değildir.

Özellikle düşük kalori alınan kilo verme dönemlerinde, kuvvet antrenmanları veya yarışma öncesi antrenman dönemlerinde takviye edilmesini öneririz.

RELATED:  about time bcaa

Miktar olarak antrenman günlerinde ortalama 10-20 gram takviye alınması önerilir. Alınan takviye ürünün bir servisinde 2-3 gram veya daha fazla Lösin (Leucine) bulunması önemli. Antrenman esnasında, sonrasında veya antrenmana yakın bir zamanda tüketimi faydalı olacaktır.

BCAA’nın faydaları genelde 1-2 hafta içerisinde görünecektir. Bu sebeple, araştırmalarda kullanıldığı gibi, belli dönemlerde düzenli bir kullanım öneriyoruz.

Antrenmandan Önce BCAA Kullanımı

Spor salonuna doğru yola çıkarken, 30 ya da 60 dakika öncesinde BCAA alınabilir.

Antrenman Sırasında BCAA Kullanımı

Spor esnasında tüketmek de oldukça yaygındır, antrenman yaparken daha enerjik hissettiğinizi, belki birkaç tekrar daha fazla yaptığınızı, kaslarınızın daha iyi dolduğunu deneyimleyebilirsiniz. Önerilen dozu antrenman boyunca su ile beraber içebilirsiniz.

Yaptığınız antrenman yalnızca ağırlık çalışması olmak zorunda değil, kardiyo çalışmalarında veya kondisyon antrenmanlarında da BCAA oldukça yararlı bir supplementtir. Etkileri hem aerobik, hem anaerobik antrenmanlar için geçerlidir.

Kardiyo yapan bireyin kalori açığı olduğu da düşünüldüğünde kullanmak mantıklıdır.

Antrenman Sonrası BCAA Kullanımı

BCAA antrenman tamamlandıktan sonra da alınabilir, kas onarımına başlandığı andan itibaren yine bu amino asitler sporcuya yardımcı olacaktır.

 

 

BCAA İçeren Besin Kaynakları

BCAA, birçok protein kaynağında iyi oranda bulunur. Vücut ağırlığınızın (kg), 1,2-1,5 katı kadar protein alabiliyorsanız, yüksek ihtimalle gerekli BCAA alımını sağlıyorsunuz demektir.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *