Wat is huisstofmijt?
Huisstofmijt is een microscopisch klein spinnetje. Het leeft van kleine huidschilfers van mens en dier, en ook van schimmels. Huisstofmijt leeft overal in onze huizen, maar vooral in bedden. Logisch: daar zijn de meeste huidschilfers te vinden.
Op zich kan het spinnetje voor ons geen kwaad, maar sommige mensen zijn allergisch voor de uitwerpselen ervan. De allergische symptomen kunnen finest vervelend zijn: loopneus, rode ogen, niezen, soms astma en eczeem.
Nieuwe spray
De oplossing volgens de reclame? De nieuwe Q-viva-spray met probiotica. Dat zijn levende micro-organismen die een gunstig impact hebben op onze gezondheid. Met andere woorden: ‘goeie beestjes’.
Op de web site van het merk staat met een dikke stempel “wetenschappelijk bewezen”. Alleen: de wetenschappelijke studie die dat moet bewijzen staat er niet op.
Wetenschapsjournalist Koen Wauters kreeg na veel bellen, mailen en aandringen eindelijk antwoord van het bedrijf achter Q-viva. Wat bleek? Er had maar één studie met proefpersonen plaatsgevonden. Het waren er met title 20.
10 testers moesten hun mattress 8 weken lang behandelen met het product, 10 andere met een placebo. Eerlijk is eerlijk: de 10 mensen die hun mattress behandelden, hadden minder klachten. Op zich een goed resultaat dus, maar de steekproef is wel heel klein.
10 mensen gedurende 8 weken is gewoon te weinig om te spreken van wetenschappelijk bewijs. Dat schrijven de onderzoekers trouwens zelf ook in de studie.
Conclusie? Het kan finest zijn dat het product werkt, maar voor de stempel ‘wetenschappelijk bewezen’ is er nog meer onderzoek nodig.
Wat helpt dan zeker?
?
Wil je huisstofmijt effectief te lijf gaan? Laat je dan eerst en vooral testen. Zo weet je om te beginnen of je zeker allergisch bent voor huisstofmijt.
Weet dat het onmogelijk is om een huis 100% vrij te maken van huisstofmijt. In beddengoed zitten duizenden exemplaren per gram stof.
Je kan er hooguit voor zorgen dat er minder zijn. Dat doe je door goed te verluchten, je beddengoed elke week te wassen, en de kamer droog en koel houden.
Heb je echt veel final? Ga dan naar een allergoloog. Medicatie kan helpen, en soms ook een vorm van immuuntherapie.
Groei wat vuiler op
Het klinkt tegenstrijdig, maar het helpt om child’s en jonge peuters vaker met vuil in touch te laten komen. Dat is intussen wel bewezen met echt wetenschappelijk onderzoek.
Hun immuunsysteem leert daardoor het verschil tussen wat vuil is en wat echt gevaarlijk is. Daardoor zal die afweer later minder heftig reageren op onschuldige dingen zoals huisstofmijt.
Daarom duiken er hier en daar (vooral in Nederland, maar ook bj ons) crèches op in boerderijen. De child’s groeien daar op tussen het stof en de dieren, en krijgen daardoor later minder allergieën.
Meer vuil, dat geldt uiteraard niet voor volwassenen en oudere kinderen die al allergisch zijn. Ondervind je zelf final, dan ga je finest eens naar de dokter.