Vitamins 696x496 1

mungesa e vitamines b

 

Përmbajtje:

Mungesa e vitaminës B-3 mund të prishë dhjetëra procese në trup dhe mund të çojë në një sëmundje të quajtur pellagra.

Vitamina B-3, e njohur gjithashtu si niacin, luan një rol kryesor në lëkurën, tretjen dhe shëndetin mendor, dhe mbështet funksionet e më shumë se 200 enzimave në trup.

Vitamina B-3 është një kombinim i dy kimikateve: acid nikotinik dhe nikotinamid. Trupi i prish këto kimikate për të prodhuar dy kimikate shtesë: NAD dhe NADP.

NAD dhe NADP luajnë një rol në një larmi reaksionesh kimike brenda trupit dhe gjithashtu mbështesin metabolizmin qelizor. Pra, njerëzit që nuk marrin mjaftueshëm vitaminë B-3 mund të përjetojnë një sërë problemesh shëndetësore dhe simptomash, duke filluar nga të vogla deri te kërcënuese për jetën.

 

Fakte të shpejta për vitaminën B-3:

 

Sa vitaminë B-3 na nevojitet?

Marrja e rekomanduar ditore ndryshon në varësi të moshës, seksit, qëllimeve shëndetësore ose historisë së mungesës së vitaminës B. Marrja e vitaminës B-3 matet në ekuivalentët e niacinës (NE).

Për shumicën e njerëzve, udhëzimet e mëposhtme të marrjes ditore do të parandalojnë mungesën e niacinës:foshnje 0-6 muajsh: 2 NEfoshnje 7-12 muajsh: 4 NEfëmijë 1-3 vjeç: 6 NEfëmijë 4-8 vjeç: 8 NEfëmijët 9-13 vjeç: 12 NEfëmijë 14-18 vjeç: 16 NE për djem; 14 NE për vajzattë rriturit 19 vjeç e lart: 16 NE për burra; 14 NE për gratëgratë shtatzëna: 18 NEgratë që ushqejnë me gji: 17 NE
BurimetNjë larmi e madhe ushqimesh janë të pasura me niacinë. Disa opsione dhe përmbajtja e tyre e niacinës në NE janë si më poshtë:Kërpudha Portobello: 6 NE për ½ filxhanpatate të gatuara: 3-4 NE për patate të mesmeDrithëra 100 për qind krunde: 3-6 NE për racione prej 30 gramëshdrithërat e embrionit të grurit të thekur: 4 NE për ¼ filxhanbollgur i gatuar në çast: 3-5 NE për ¾ filxhangjizë: 5-6 NE për filxhanqumësht soje: 3 NE për filxhanmëlçia: 10-17 NE për 2 ons (oz)ton i gatuar ose i konservuar: 10-20 NE për 2 o ozhamburgerë soje: 10 NE për servirjen e 2 o ozfara kungulli: 8 NE për ¼ filxhanbizele me sy të zi: 3 NE për ¾ filxhanMegjithëse trupi nuk mund të bëjë vitaminën B-3, ai mund të shndërrojë një aminoacid të quajtur triptofan në vitaminë B-3. Ushqime të pasura me triptofan, të tilla si gjel deti dhe vezë, gjithashtu përmbajnë shumë vitaminë B-3, kështu që përfshirja e këtyre ushqimeve në dietë mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e mungesës së vitaminës B-3.

RELATED:  Vitamin E Foods In English

Simptomat e mungesës së vitaminës B-3

 

Burimet

Një larmi e madhe ushqimesh janë të pasura me niacinë. Disa opsione dhe përmbajtja e tyre e niacinës në NE janë si më poshtë:

Megjithëse trupi nuk mund të bëjë vitaminën B-3, ai mund të shndërrojë një aminoacid të quajtur triptofan në vitaminë B-3. Ushqime të pasura me triptofan, të tilla si gjel deti dhe vezë, gjithashtu përmbajnë shumë vitaminë B-3, kështu që përfshirja e këtyre ushqimeve në dietë mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e mungesës së vitaminës B-3.

 

Simptomat e mungesës së vitaminës B-3 – “mungesa e vitamines b”

Mungesa e rëndë e vitaminës B-3 shkakton një gjendje të quajtur pellagra.

Pellagra prek lëkurën, sistemin nervor, sistemin tretës dhe mukozën, siç janë sytë dhe hunda.

Simptomat e pellagra përfshijnë:

Rastet më pak të rënda të mungesës së vitaminës B-3 mund të shkaktojnë simptoma më pak serioze në lëkurë, sistemin nervor, sistemin e tretjes ose mukozat. Këto simptoma mund të përfshijnë:

Disa studime kanë lidhur gjithashtu marrjen e niacinës me një rrezik në rritje të kancerit, veçanërisht tek gratë. Ndryshimet në marrjen e niacinës, pavarësisht nëse marrja është shumë ose shumë e vogël, mund të ndikojë në mënyrën e rritjes së qelizave, karburantit dhe riprodhimit të tyre. Me kalimin e kohës, kjo mund të shkaktojë ndryshime qelizore që çojnë në kancer.

RELATED:  What Vitamins Make Your Hair Grow Faster And Thicker

 

Shkaqet

Ekzistojnë dy lloje të mungesës së vitaminës B-3:

 

Mungesa primare e vitaminës B-3

Mungesa primare e vitaminës B-3 ndodh kur një particular person nuk ha mjaftueshëm vitaminë B-3 ose triptofan. Njerëzit me qasje në ushqim të shëndetshëm që hanë një dietë të larmishme nuk janë zakonisht të rrezikuar nga mungesa primare e vitaminës B-3.

Në rajonet e botës ku misri, ndonjëherë i quajtur misër indian, është një pjesë kryesore e dietës, njerëzit mund të mos marrin mjaftueshëm B-3. Kjo sepse trupi nuk mund të thithë B-3 në misër nëse nuk është trajtuar me alkali.

Tortillat shpesh trajtohen me alkali, duke i bërë ato një burim i mirë i vitaminës B-3 për njerëzit që hanë dieta të pasura me misër.

 

“mungesa e vitamines b”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *