Vitamins 696x496 1

u cemu ima vitamin d

Unos vitamina D3 predstavlja jednu od najvažnijih stavki za održavanje našeg imuniteta, stoga postoje mnogobrojni načini da kroz suplementaciju unesete ovaj nutrijent. Ipak, vitamin D3 u hrani je nezamenljiv način unosa ovog vrlo važnog vitamina.

Razlog za to je što je hrana jedini potpuno prirodni izvor ovog vitamina, te ga tako možemo konzumirati u kombinaciji sa drugim važnim nutrijentima.

Stoga, korisno je i preporučljivo pronaći prirodne načine unosa vitamina D3 i prilagoditi ishranu tako da kroz balansirane obroke tokom dana dobijemo potrebnu količinu ovog nutrijenta na dnevnom nivou.

Takođe, kako biste bili sigurni da unosite prave nutrijente, treba se informisati i o tome u kom tipu namirnica se nalazi vitamin D3, kao i šta je ono što ga razlikuje od vitamina D2.

Ovom temom smo se detaljno bavili, te smo pripremili tekst koji pojašnjava kako i koliko vitamina D3 unositi putem ishrane, kao i zašto je to važno.

 

Vitamin D3 u hrani – u kom tipu namirnica se može naći?

Vitamin D objedinjuje vitamine D1, D2 i D3. To znači da mnoge namirnice koje sadrže vitamin D, obično poseduju i D1, D2 i D3.

Ipak, distinkcija postoji.

Vitamin D2 se mahom može pronaći u hrani biljnog porekla, dok se vitamin D3 nalazi u namirnicama životinjskog porekla, i to prevashodno u masnijoj ribi.

Takođe, vitamin D se nalazi i u mlečnim proizvodima, gde je njegovo prisustvo izuzetno važno, jer ovaj vitamin direktno utiče na apsorpciju kalcijuma.

 

Koliko vitamina D3 bi trebalo unositi?

Specifičnost vitamina D3 je ta što je ovo jedini nutrijent koji organizam može samostalno proizvesti kada se izložimo sunčevoj svetlosti.

RELATED:  Shrimp Vitamin K

S obzirom na to da savremeni čovek retko provodi dovoljno vremena na suncu, kako zbog načina života, tako i zbog smene godišnjih doba i manjka sunčanih dana u jesenjem i zimskom periodu, vitamin D3 je potrebno uneti iz drugih izvora.

Postavlja se pitanje: koliko vitamina D je potrebno unositi na dnevnom nivou?

Evo koja je to preporučena dnevna vrednost vitamina D za različite dobi, izražena internacionalnom mernom jedinicom – IU.

Kako dolazi do hipervitaminoze ovog vitamina?

Hipervitaminoza vitamina D je retka, ali postoji mogućnost da do nje dođe. Naime, do ovoga može dovesti prekomerna upotreba suplementacije, u neadekvatnim razmerama. Ono što ne treba praktikovati je samostalno uzimanje velikih doza vitamina D3, bez nadzora lekara, odnosno bez preke potrebe.

 

Vitamin D3 u hrani – mlečni proizvodi obogaćeni ovim nutrijentom

Spona kalcijuma i vitamina D3 je jedna od najvažnijih za pravilan razvoj kostiju tokom detinjstva, ali i njihovom jačanju u starosti, kada nivo kalcijuma prirodno opada.

Zato se mleko obogaćeno vitaminom D posebno izdvojilo na tržištu kao odlična method za održavanje imuniteta organizma i zdravlja kostiju.

Naime, praksa da se u kravlje mleko dodaje vitamin D nije nova – još u 20. veku u svetu je praktikovana ova procedura kako bi se smanjili deformiteti kostiju kod dece.

Studija sprovedena u Finskoj pokazala je da 91% ljudi koji su pili mleko obogaćeno vitaminom D imaju nivo vitamina preko 20 ng/ml, što se smatra adekvatnom merom.

Dakle, osim što pomaže apsorpciji kalcijuma i jačanju kostiju, mleko obogaćeno vitaminom D pospešuje i procenat ovog vitamina u krvi, što dalje utiče na imunitet.

Moja Kravica mleko obogaćeno vitaminom D3

Zbog razloga koje smo naveli, ali i ostalih zdravstvenih benefita koje vitamin D3 ima, Moja Kravica D3 mleko, predstavlja proizvod koji kombinuje dobro poznat ukus mleka, sa dodatkom vitamina D3.

RELATED:  What Is Vitamin C3

S obzirom na to da ukus i mirs Moja Kravica mleka obeležava porodična jutra mnogima, a imajući u vidu svetske zdravstvene standarde, želeli smo da deci, roditeljima, bakama i dekama pružimo dodatne zdravstvene benefite i veće mogućnosti za kreiranje zdravog doručka, ali i ostalih obroka tokom dana kada uživate u šolji mleka.

Tako je nastalo naše D3 mleko, idealan izvor ovog važnog vitamina.

 

Ribe i riblji produkti kao veliki izvor vitamina D3

Kada je u pitanju vitamin D3 hrana u kojoj je ovaj nutrijent najzastupljeniji jeste riba. Naime, masnije ribe su izuzetno bogate vitaminom D3, kao i njihovo ulje, te ih je izuzetno važno uključiti u redovnu zdravu ishranu.

Velika prednost uživanja u ribljim specijalitetima je i ta što su bogate omega 3 masnim kiselinama, esencijalnim mastima za jačanje imuniteta našeg organizma.

Koje to ribe bi trebalo da budu izuzetno zastupljene u vašoj ishrani?

Losos

Losos je odličan izvor zdravih masti i vitamina D3. O tome svedoči činjenica da jedna porcija lososa zadovoljava oko 30% (250 IU) potrebne dnevne doze vitamina D3. Ova brojka se odnosi na uzgajane losose, dok su određene studije pokazale da je divlji losos još veći izvor ovog vitamina.

Haringa

Haringa je mala riba koja se priprema na različite načine širom sveta. Može se kuvati, peći, pržiti, a jede se i sirova. 100 grama haringe sadrži oko 27% potrebne dnevne doze vitamina D3.

Sardine u konzervi

Ukoliko niste ljubitelji sveže ribe, svoju dozu vitamina D3 možete dobiti i konzumiranjem konzervirane ribe, i to sardine.

Jedna konzerva sardine sadrži 177 IU odnosno 22% potrebne količine vitamina D3.

Tuna u konzervi

Jedna od omiljenih konzerviranih riba je svakako i tuna. Neke od njenih prednosti su dugotrajnost, prijatan ukus i mogućnost pripreme različitih jela sa njom. Tunjevina je još jedan odličan izvor vitamina D, te jedno pakovanje konzervirane tune sadrži oko 34% potrebne doze vitamina D3.

RELATED:  calcium pth intact

Na listu morskih i rečnih proizvoda koji obezbeđuju vitamin D mogu se dodati i inćuni, ostrige i škampe.

 

Riblje ulje kao dodatak ishrani – “u cemu ima vitamin d”

Riblje ulje je dodatak ishrani koji se najčešće koristi zbog omega 3 amino kiselina, ipak ovo ulje može biti sjajan izvor vitamina D3. Konkretno, ulje jetre bakalara je izuzetno bogato vitaminom D, i to jedna kašičica ovog ulja ima 448 IU odnosno čak 58% potrebne dnevne doze vitamina D.

Ovo ulje je izuzetno bogato amino kiselinama, a važno je naglasiti da se u njemu nalazi i mnogo vitamina A, zbog čega treba biti pažljiv prilikom upotrebe ovog ulja, jer može doći do zasićenja vitaminom A.

 

Žumance i vitamin D3

Osim u ribi, vitamin D3 možete pronaći i u žumancetu. Ono sadrži i vitamin D2 i vitamin D3. Važno je reći da se gotovo sve nutritivne vrednosti koje jaje ima nalaze upravo u žumancetu.

Interesantan podatak je da nivo vitamina D u žumancetu zavisi od toga koliko je kokoška koja ga je snela bila izložena suncu, kao i od toga čime je hranjena. Dakle, način na koji je gajena kokoška može značajno uticati na nutritivnu vrednost jaja koje će sneti, u ovom slučaju na zastupljenost vitamina D.

 

Pečurke kao izvor vitamina D

Već smo pomenuli da kada je u pitanju vitamin D3 hrana koja ga sadrži može biti samo životinjskog porekla, međutim, na mnogim mestima se može naći podatak da su pečurke bogate vitaminom D.

Da li je ovaj podatak pogrešan?

Nije – pečurke zaista sadrže vitamin D, i to vitamin D2.

Pečurke, posebno one divlje, koje su bile dugo izložene sunčevim zracima, imaju vitamin D2. Dakle, pečurke sintetišu vitamin D2 iz sunca.

 

“u cemu ima vitamin d”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *